4 Tips tegen vocht vasthouden.

 

Er is niets zo vervelend als vocht vasthouden. Zeker al je gewicht wilt verliezen. Heb je heel de week goed je best gedaan en dan is er nog geen gewicht af. En ja, mij is dit ook overkomen. Gefrustreerd stap je de weegschaal af, want je gewicht is hetzelfde gebleven of zelfs meer. Nou ja zeg! Gelukkig kunnen we het vocht in je lichaam meten en vergelijken met de vorige weging. Maar toch, … dat kleine stemmetje in je achterhoofd is het er niet mee eens en blijft maar zeggen dat je gewicht niet dalende is. 

vocht-vasthouden-dikke-voeten


Hoe weet je dat je vocht vasthoudt? Meestal weet je dit zelf wel, maar wil je het toch controleren, dan druk je je huid in. De huid kan dan deze indruk een paar seconden vasthouden. Er ontstaat dus een kuiltje,  bijvoorbeeld bij je enkels. Wat je hier aan kunt doen lees je verder in deze blog. Eerst even de oorzaken van het vasthouden van het vocht op een rijtje zetten.


Tip 1: Voeten koel houden en met benen hoger zitten

Wanneer de temperaturen gaan stijgen kan vocht vasthouden een probleem zijn. Dit merk je aan je voeten, enkels, handen enz. Vervelend! Hou je voeten koel en ga 's-avonds met je benen wat hoger zitten. Een heerlijke relax stoel helpt hierbij enorm.


Tip 2: Minderen van het zoutgebruik

Er zijn natuurlijk ook andere oorzaken, zoals o.a. zoutgebruik, hormonen, medicijnen e.d. Het zoutgebruik heb je natuurlijk zelf in de hand. Ga hiermee minderen. Je eten kun je niet alleen smakelijker maken met de pot zout, maar ook met de vele kruiden die er zijn. Ga eens experimenteren hiermee en je komt misschien wel tot bijzondere ontdekkingen dat mét kruiden koken ook smakelijk kan zijn. 

zoutvaatje-met-lepel-zout


Tip 3: Blijf voldoende water drinken

vrouw-water-drinken


Verder moet je 2 liter water per dag blijven drinken. Het klinkt misschien onlogisch, maar als je veel water drinkt houdt het lichaam veel minder snel vocht vast.

Tip 4: Voeding die je vocht kunnen verminderen

Er zijn natuurlijk ook talrijke voedingsmiddelen die je een handje kunnen helpen, zoals:

Asperges: Deze stimuleren de nieren en verbetert het circulatieproces. Als je wel eens asperges hebt gegeten dan weet je dat je urine sterk gaat ruiken. Je nieren werken uitstekend!

Bietjes: Bieten zijn sterk vocht afdrijvend dat zich concentreert op je lever en nieren.

Selderij: Ongekookte selderij heeft een hoog geconcentreerd calciumgehalte, veel magnesium en ijzer. Door de selderij te eten breekt het opgehoopte vet af, en wordt je lichaam schoongemaakt door het magnesium en het ijzer. Neem je bleekselderij dan kun je dit heerlijk in je salades verwerken. Of als tussendoortje opsmikkelen.

bleekselderij


Rauwkost: In de vorm van bijvoorbeeld een salade. Verwerk er komkommer in, tomaten, radijs, uien en vergeet de sla niet :) Al deze producten werken vocht afdrijvend.


En is je gewicht de volgende keer niet afgenomen en hou je teveel vocht vast? Ga dan aan de slag met mijn tips. Je zult zien dat ze helpen. Veel succes.

Terug naar het overzicht

Opbellen
E-mail