Eetbuien … wat nu?

 

Heb jij ook weleens het gevoel dat je alles wilt eten wat los en vast zit? Je wilt alleen lekkere dingen eten en het liefst zoet. Chocolade is toch de favoriet bij vele vrouwen. Het liefst eet je dan ook heel de reep chocolade op of die zak drop leeg. Proppen maar!!

Dit noemen we emotie eten, de welbekende eetbuien. Op het moment zelf voel je je even gelukkig, het smaakt zalig en stoppen gaat niet. Maar daarna heb je vaak een enorm schuldgevoel en grote spijt van je eetbui. Je weet dat het verkeerd is. Eigenlijk wist jij dit al toe je die zak snoep aan het leeg eten was. Helaas verdwijnen problemen niet na je eetbui. Je krijgt zo’n eetbui omdat je bijvoorbeeld eet uit verveling, van verdriet of vanwege stress. 

Mijn 5 tips voor jou om je eetbuien de baas te zijn 

vrouw-etend-chocolade-uit-schaal-met-lepel

1. Waar begin je? Vraag jezelf eerst af: Heb je maaghonger (échte honger) of hoofdhonger (trek)? Bij maaghonger heb je een knorrende maag: een hongergevoel na 3 tot 4 uur niet eten. Tijd voor je maaltijd dus of een tussendoortje! Helaas heb je in 90% van de gevallen gewoon trek: trek in iets lekkers, trek in chocolade, koek, ijs, vaak zoetigheid. (slecht voor de lijn hoor). Probeer voor jezelf eens uit te zoeken wanneer en op welke momenten dat jij wat wilt snaaien en snacken. Je komt vanzelf achter deze momenten en dan kun je er wat aan gaan doen. Ga dan bijvoorbeeld lopen, boekje lezen, telefoontje plegen. Dat kan helpen! Je bent je "lekkere trek" zo vergeten. Wég aandrang om te eten! En een blokje om met het mooie lenteweer is meegenomen. Ook goed voor je beweging, dus twee vliegen in één klap.

2.     De hele dag een verzadigd gevoel hebben is erg belangrijk. Zorg er dus voor dat je 3 goede hoofdmaaltijden neemt en 2 tot 3 keer per dag een gezond tussendoortje. Dit voorkomt je eetbuien. Wees je maaghonger voor, anders ga je namelijk overeten tijdens de maaltijden en dit is ook weer niet de bedoeling.  

3.     Neem de tijd om te eten. Je lichaam kan pas na 15 tot 20 minuten een seintje geven aan de hersenen dat je verzadigd bent. Dus die langzame eters aan jouw eettafel hebben een streepje voor.

4.     Zorg ervoor dat je elke week gezonde en voldoende boodschappen in huis hebt. Ga nooit met een lege maag naar de supermarkt! Hierdoor zal je sneller geneigd zijn iets lekkers in je mandje te gooien. Dus ná je maaltijd boodschappen doen én maak een boodschappenlijstje. Zo neem je alleen dié producten mee die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Het maken van een “weekmenu” voor jezelf is ook reuze gemakkelijk. Zo weet je voor de hele week wat je gaat eten. Ikzelf doe dit al jaren.

5.     En af en toe iets lekkers mag best hoor. Bijvoorbeeld in het weekend iets lekkers bij de koffie kan best. Ga niet overdrijven 😊 

En hoe ik zelf mijn snaaien beperk?

Een streven van 7.000 tot 10.000 stappen per dag.  Helaas haal ik de 10.000 stappen per dag niet altijd, maar ik doe mijn best. Ik sla nooit een maaltijd over en neem 2 tussendoortjes per dag. Het boodschappenlijstje maak ik nog iedere week heel trouw.

“En heb jij dan helemaal geen zonden meer?” Jawel hoor, ik heb een zwak voor noten én drop. Maar ik neem een schaaltje onbewerkte noten en niet de zak binnen handbereik, want dan eet ik heel de zak weer leeg he. De drop laat is zoveel mogelijk staan. Bovendien koop ik ze nog zelden. En wat er niet in huis is, kun je ook niet eten. Simpel toch! Het langzaam eten is nog steeds een probleem voor mij. Manlief zit altijd nog aan de maaltijd als ik al lang en breed klaar ben.

Maar we houden moed!

Terug naar het overzicht

Opbellen
E-mail